Stig Lindberg var en formgivare och illustratör, hemmahörande i Umeå. Han var yngst av fem barn i sin familj. Till hans mest kända verk hör serviserna Adam, Berså och Spisa Ribb, och han har tilldelats ett antal utmärkelser med anledning av sin berömda konst. Mest känd är han för sina skulpturer och serviser, men utöver dessa har han även illustrerat barnböcker. Redan tidigt i livet kom han i kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik, där han senare skulle komma att jobba som konstnärlig ledare i åtta års tid, på 1950-talet.
Stig Lindberg föddes 1916 i Umeå som femte barn till Helof och Lydia Lindberg. Han studerade i Jönköping där han tog studenten 1935, varpå han påbörjade sina studier vid Tekniska högskolan i Stockholm. Han sades vara bäst på konstnärliga ämnen i skolan och ansågs inte vara lämpad att ta efter sin far som tjänstgjorde i armén, då han var tämligen klen. Vid 20 års ålder kom han i kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik, där han fick sommarlovsanställning. Under sin tid på fabriken träffade han fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge, som efter anställningen tog Lindberg som sin elev.
Lindberg började sin konstnärliga karriär med att formge skulpturer i chamottelera under början av 1940-talet. Några av hans tidigaste skulpturer från denna tid är Susanna i badet och Daphne. En del av dessa skulpturer gjordes om i parian, som är en sorts porslin, på 1970-talet. 1942 ställdes Lindbergs konst ut vid en utställning kallad “Fajanser målade i vår”. Fajanserna var en typ av porösa lerföremål överdragna med tennglasyr. Lite senare upptog han formgivning av glaskonst till Målerås glasbruk och textilier till Nordiska Kompaniet, samtidigt som han illustrerade barnböcker. Åren 1949-1957 efterträdde han Wilhelm Kåge som porslinsfabrikens konstnärlige ledare.
Lindberg har fått ett flertal utmärkelser för den konst han formgett. Flera av hans verk har också blivit offentliga, som exempelvis fontänskulpturen på Renmarkstorget i hemstaden Umeå, och konstverket “Funderingar i väntrum” som finns att beskåda vid Nacka sjukhus. Lindberg har bland annat utdelats guldmedalj vid de internationella keramikfestivalerna i Cannes och Prag åren 1955 respektive 1962. 1968 fick han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet. 1970 tilldelades han titeln hedersprofessor av den svenska regeringen. Redan tidigt i sin konstnärskarriär förärades han med guldmedalj och Grand Prix-medalj vid Triennalen, i slutet av 1940- och början av 1950-talet.
Lindberg återtog positionen som konstnärlig ledare vid porslinsfabriken under åren 1971-1980. Under dessa sista år fortsatte han skapa konst, och några av hans mest kända verk från den tiden är bronsskulpturerna Månfisken och Solfågeln.Under sina sista år i livet upplevde Lindberg en del hälsoproblem. År 1974 fick han diagnosen lungcancer och tvingades operera bort ena lungan. Under 1980-talet flyttade han till Italien för att bosätta sig i San Felice Circeo, där han kom att bo kvar ända fram till sin död år 1982. Stig Lindberg dog i hjärtinfarkt, vid bara 65 års ålder.
Lindbergs populära konst finns fortfarande utställd på diverse olika platser, världen över. De ställen där hans konst finns bevarad är bland andra Gustavsbergs porslinsmuseum, Nationalmuseum och nordiska museet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Museum of Modern Art i New York och Victoria and Albert Museum i London. De populära serviserna finns fortfarande att köpa och är väldigt omtyckta i flera länder. Böcker som Lindberg illustrerat, däribland “Krakel Spektakel” och “Herr Gurka” är populära barnböcker som även fortsättningsvis finns tillgängliga, både på bibliotek och i bokaffärer.
Leave a Reply